Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Türkiye’de La-Dini İnançlar ve Pratikler: Değişen Toplumsal Yapıda Din Dışı Arayışlar

TÜBITAK (SOBAG) destekli bu araştırma projesinin konusu Türkiye’de la-dini inançların (non-religion) ortaya çıkış nedenleri ve bunun arkasında yatan toplumsal dinamiklerdir. Bugüne kadar genellikle % 99’u Müslüman ve büyük çoğunluğu muhafazakar olarak bilinen üstelik neredeyse son 20 yıldır da İslamcı ve muhafazakar olarak kabul edilen Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı tarafından yönetilen Türkiye toplumunda la-dini inançların arttığına ilişkin çeşitli gözlemler ve spekülasyonlar yapılmaktadır. La diniliğin muhafazakar kesimden ailelerin çocukları arasında dahi yaygınlaştığı iddia edilmektedir. Daha derin toplumsal dinamikleri olabilecek bu konu özellikle nitel araştırma yöntemlerinin benimsendiği keşfedici bilimsel bir araştırma ile yakından irdelenmeyi hak etmektedir.

Konu, ülkemizde genele kıyasla sayısal olarak küçük ve ilk bakışta marjinal bir kesim ile alakalı gibi görünebilir. Ancak bu kesim Batı’daki entelektüel gelişmeler ile yakın teması olan, kültürel sermayesi yüksek, kamusal görünürlüğü ve etkisi güçlü gruplardan oluşmaktadır. Dolayısıyla, bu niteliği bu grubu sayısal ağırlığından daha önemli bir hale getirmektedir. Öyle ki la-dinilik, Türkiye’deki en önemli kamusal tartışmalarda başat pozisyonlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. “Helal gıda sertifikasından”, “Dindar nesil yetiştirme” söylemine, eski nüfus cüzdanlarındaki din hanesinden, cinsel tercihlere, kürtaj tartışmalarından embriyo araştırmalarına kadar birçok konu, la-dini argümanlar ekseninde tartışılmaktadır. Hatta la-dinilik bu argümanlardaki öncelikli kurucu pozisyondur. Buna ek olarak la-diniliğin son yıllarda dünyadaki ve Türkiye’de artışı da göz önüne alınırsa; bu meselenin dinamiklerinin anlaşılması eğitimden, sağlığa, hukuksal düzenlemelerden, temel özgürlüklere kadar bir çok alanda yapılan tartışmalara katkıda bulunacak ve sosyal politikalar oluşturulmasına hizmet edecektir.

Araştırma kapsamında ülkemizdeki yedi bölgenin en büyük illerinde gözlemler yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler, odak grup görüşmeleri ve en son olarak da çevrimiçi anket çalışması ile veri toplanması amaçlanmaktadır.

Website

https://twitter.com/NonReligionTR

İlişkili İçerikler